Tokaj & CO

V roku 2007 sa od nej odštiepila vinárska časť a pod názvom Tokaj & CO sme začali v srdci Vinohradníckej oblasti Tokaj písať náš samostatný príbeh. Prvý tokajský výber bol vyrobený v roku 1631. A od tej doby sa na technológii príliš veľa nemenilo – jednoducho nie je dôvod. Vína vyrábané len z najlepšieho hrozna a cibéb, v kombinácii s dubovými sudmi a stredovekou tufovou pivnicou už stáročia spolupracujú a vytvárajú jedinečné vína známe po celom svete.

Tokaj & CO
Farba
Vinárstvo
Kategorizácia vína
Cukornatosť
Odroda vína
Vinohradnícka oblasť
Objem
4 € 29 €
Skladom

Akostné odrodové víno vyrobené reduktívnou technológiou zo vzácnej tokajskej odrody, vo veľmi obmedzenom množstve - Muškát žltý. Je to elegantné víno s výrazným muškátovým decentným charakterom. Veľmi vhodné víno na príjemné stretnutia s priateľmi. Má zelenožltú farbu. Typická muškátová výrazne korenistá vôňa. Chuť je jemne hrušková s príjemnou mäkkou aciditou a dochuťou. Servíruje sa k bravčovému mäsu s trochou bešamelu, k nátierkam, špargli, artičokám a odporúča sa aj k dezertom.
Skladom

Víno vyrobené z hrozna tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Je to extraktívne víno s vyšším obsahom kyselín. Vyzrieva najmenej 3 roky uskladnené v sudoch v klasických tufových pivniciach. Má zlatožltú farbu. Vôňa s oxidačným charakterom. Oxidačná, minerálna s jemne zastretou horčinou. Servíruje sa k pečeným mäsám, divine, rybám, paštétam a omáčkam. Po vychladení sa odporúča ako suchý aperitív na podporu chuti do jedla.
Skladom

Víno vyrobené z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý, z prezretého a sčasti zcibébovateného hrozna. Spracováva sa bez vyberania cibéb. Kvalita a sladkosť vína je závislá od ich množstva. Skladuje sa v tokajských tufových pivniciach, kde v dubových sudoch dozrieva najmenej 3 roky. Významný vplyv pri vývoji vína má pivničná pleseň Cladosporium cellare. Je príjemne nasladlé. V histórií Tokaja je to najpredávanejšie slovenské tokajské víno. Má zlatožltú farbu s jemným jantárovým odtieňom. Jemné odtiene sladkých medových tónov, včelí vosk a výrazné arómy sušeného južného ovocia. Je pikantnej sviežej chuti, ktorú mu dodáva kyselina. Servíruje sa k šunkovo-syrovým roládam, zákuskom, dezertom, tvrdým syrom, po káve alebo čokoláde, ale aj ku všetkým sladkým hlavným jedlám. Z typických slovenských jedál sa hodí k pirohom a sladkým nákypom.
Skladom

Tokajské víno vyrábané v priaznivých ročníkoch, keď sa na strapcoch vytvorilo dostatočné množstvo cibéb. Vo svojej kategórií patrí medzi to najlepšie, čo príroda ponúka. Na základnú tokajskú mieru 136 l (Gönczky sud ) sa pridajú 3 putne cibéb (1 putňa = 25 kg). Obsah prírodného cukru je najmenej 60 g/liter. Prechádza náročným výrobným procesom. Vyzrievaním v tufových pivniciach pri pozvoľnej oxidácii víno nadobúda charakteristické vône a chute. Uspokojí aj náročného znalca klasických tokajských vín. Toto usadlé harmonické víno je vhodné pre vzácne chvíle a slávnostné príležitosti. Má intenzívnu zlatožltú farbu s jantárovým odtieňom. Charakteristická oxidačno-cibébová vôňa. Je silne aromatické, extraktívne, príjemne sladké. Servíruje sa ako sladký aperitív alebo k dezertom.
Skladom

Vysokokvalitné víno, ktoré sa vyrába len v priaznivých ročníkoch z hrozna tradičných tokajských odrôd, keď sa na strapcoch vytvorí dostatočné množstvo cibéb. Obsah cukru je najmenej 90 g/l. Je to elegantné víno s výraznou chlebovinou, silne aromatické, vysoko extraktívne a príjemne sladké. Pri klasickom technologickom oxidačnom procese dozrieva v dubových sudoch v tufovej pivnici. Je určené pre najnáročnejších gurmánov. Charakter tohto vína ho priam predurčuje pre vzácne chvíle. Má výraznú jantárovú farbu. Oxidačno-cibébová vôňa s medovým doznením. Výrazná chuť s chlebovinkovým charakterom s doznením južného ovocia, čokolády a vanilky. Servíruje sa ako sladký aperitív alebo k dezertom a ku káve.
Skladom

Tokajské luxusné sladké víno vyrobené z Tokajského samorodného suchého vína a z najkvalitnejších cibéb. Zvyškový cukor je v plnej harmónii s alkoholom a kyselinami. Obsah cukru je najmenej 120 g/liter. Vo vôni a chuti sa výrazne prejavuje typická vlastnosť tokajských vín – chlebovinka. Je to plné, extraktívne sladké víno, ktoré slúži na pozastavenie krásy míňajúcich sa chvíľ. Vyzrievaním v tokajskej tufovej pivnici získava vlastnosti, ktoré ho robia takým vzácnym. Je všeobecne preslávené ako slovenské afrodiziakum, určené pre jedinečné príležitosti, pre mladých, ale aj tých, čo nikdy nestarnú. Je nositeľom prestížneho ocenenia „Značka kvality SK“ a v Národnom salóne vín SR mu pravidelne patrí čestné miesto v najlepšej stovke. Má výraznú jantárovú farbu. Mäkká, oxidačno-cibébová vôňa. Chuť je sladká, medovo-karamelová. Servíruje sa ako sladký aperitív, prípadne ako digestív
Skladom

Tokajské víno srdca a duše. Je to grandiózna perla v náhrdelníku sladkých tokajských vín, víno plné fantázie a inšpirácie s nádherným esenciovým charakterom. Vyrába sa len v najpriaznivejších ročníkoch na tvorbu cibéb. Obsah cukru je najmenej 150 g/liter. Vzácne víno, ktorého každý dúšok čosi našepká... Je určené pre najvýznamnejšie slávnostné príležitosti. Má tmavú jantárovú farbu. Intenzívna, oxidačno-cibébová vôňa. Chuť je blažene sladká, karamelová, s tónom kandizovaného ovocia a fíg. Servíruje sa ako „dezert sám o sebe“.
Skladom

Akostné odrodové víno vyrobené reduktívnou technológiou zo základnej tokajskej odrody Furmint. Na výrobu sa používa hrozno z najlepších polôh. Je šetrne spracované metódou riadeného kvasenia. Je to jemné, aromatické, markantné víno. Podľa kvality ročníka sa vyrába ako suché alebo polosladké. Jeho charakter je plný a výrazný, odrodovo nezameniteľný. Má výraznú farbu s nádychom zlatistého tónu. Ovocná vôňa s tokajským charakterom. Má plnú chuť s pikantnou kyselinou a trieslovinami. Servíruje sa k teplým predjedlám - huby, syrové omelety, šunkové palacinky, aspik, k restovanej pečeni, vnútornostiam, perkeltom a cestovinám.
Skladom

Akostné odrodové víno vyrobené reduktívnou technológiou riadeným kvasením z druhej najvýznamnejšej tokajskej odrody Lipovina. Je to vysokokvalitné, jemne pikantné víno so zaujímavou arómou a chuťou. V závislosti od ročníka sa vyrába ako suché alebo polosladké. Príjemné kyselinky sú zárukou dlhšej sviežosti. Má medovú farbu. Ovocná vôňa s charakterom lúčnych kvetov. Harmonická chuť, jemne ovocná. Servíruje sa k polievkam, hydine a plnenej kapuste.